*__Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην Λετονία

Posted on Ιανουαρίου 14, 2009 από

0


μεταφραζω από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

Περίπου 10,000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη 13/01/2009 στη λετονική πρωτεύουσα Ρίγα. Οι Λετονοί έχουν υποστεί μεγάλη ήττα λόγω της οικονομικής κρίσης, και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Η διαδήλωση της Τρίτης είναι πιθανότατα η μαζικότερη από το 1991 που η Λετονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της πορείας εξελίχθηκε ειρηνικά, όμως αρκετές εκατοντάδες κυρίως νεαρών ατόμων επιτέθηκαν στην αστυνομία που είχε παραταθεί για τη φύλαξη της βουλής. Πέταξαν μπάλες από χιόνι και πέτρες, έσπασαν τζάμια, και ξερίζωσαν πλάκες από τα πεζοδρόμια. Οι αστυνομία έριξε χημικά και χτυπούσε με τα γκλομπς. Τρεις μπάτσοι τραυματίστηκαν και έγινε σύλληψη 97 διαδηλωτών. (Συλλογή φωτογραφιών και βίντεο από την πορεία σε posts της Inteligencia Brasileira I, II, III)

“Για μένα είναι έκπληξη που πέρασε τόσος καιρός για να φτάσουμε μέχρι αυτού του σημείου να εξεγερθούμε”, είπε ο Maris 46 χρονών, συμπληρώνοντας πως οι πολιτικοί κλέβουν τον κόσμο εδώ και χρόνια. Η διαδήλωση κλήθηκε από μεγάλη γκάμα οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και εργατικών σωματείων, οι οποίοι προσπαθούν να διώξουν τον πρωθυπουργό Ivars Godmanis. Οι οργανωτές, που είχαν σκοπό η διαδηλώση να ναι εντελώς ειρηνική, καταδίκασε τα φαινόμενα βίας, αλλά δήλωσε πως η κατάληξη στη βία είναι ακόμα ένα σημάδι πως η κυβέρνηση πρέπει να πέσει.

Μιλώντας στο κρατικό λετονικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Godmanis, βετεράνος του κινήματος ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση, καθώς επίσης και ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την ανεξαρτητοποίηση και μέχρι το 1993, υποβάθμισε τη διαδήλωση και είπε πως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις διαδηλώσεις της κομμουνιστικής εποχής. Η Λετονία, χώρα της Βαλτικής με 2.3 εκατομμύρια κάτοικους, έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 και απέκτησε τη φήμη οικονομικής τίγρη, αφού η μεγάλη ζήτηση καταλωτικών προϊόντων διευκόλυνε τη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη. Αλλά η χώρα έπεσε σε ύφεση πέρσι, όταν η κατανάλωση έπεσε λόγω διψήφιου πληθωρισμού, με σκληρούς όρους στα καταναλωτικά δάνεια, και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. (Περισσότερα οικονομικά στοιχεία στο προαναφερθέν site.)


Νέες πορείες και ξύλο μεταξύ μπάτσων και διαδηλωτών και στις 14/01/2009.

Advertisements