* Βερολίνο: ταμίας απολύθηκε μετά από 31 χρόνια για υπεξαίρεση ποσού 1,30 ευρώ

Posted on Φεβρουαρίου 25, 2009 από

0


Δικαστήριο του Βερολίνου επιβεβαίωσε σε δεύτερο βαθμό την απόλυση της ταμία ενός σούπερ μάρκετ έπειτα από υπηρεσία 31 ετών για υπεξαίρεση του ποσού του 1,30 ευρώ, σε μια υπόθεση που έχει δημιουργήσει κίνημα αλληλεγγύης στη Γερμανία.

Η Μπάρμπαρα Ε. κατηγορείται από τον εργοδότη της, την αλυσίδα Kaiser, ότι χρησιμοποίησε προς όφελός της δύο κουπόνια αξίας 48 και 82 λεπτών του ευρώ που δόθηκαν σε αντάλλαγμα για την επιστροφή άδειων μπουκαλιών και ξεχάστηκαν από έναν πελάτη σε κατάστημα της αλυσίδας στο ανατολικό Βερολίνο.

Απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση τον Ιανουάριο του 2008. Μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά η 50χρονη έχει γίνει γνωστή στην Γερμανία με το όνομα «Έμελι». Μια επιτροπή υποστήριξής της έχει συσταθεί και πολλές πολιτικές προσωπικότητες και συνδικαλιστές έχουν πάρει το μέρος της.

Το Εργατικό Δικαστήριο του Βερολίνου-Βραδεμβούργου έκρινε σε δεύτερο βαθμό ότι η απόλυση ήταν δικαιολογημένη, καθώς τα γεγονότα επιβεβαιώθηκαν από μαρτυρίες και τα δεδομένα του ταμείου.

«Η ιδιοκτησία του εργοδότη δεν βρίσκεται στη διάθεση των μισθωτών , όποιο και αν είναι το ποσόν και ακόμη και σε περίπτωση σημαντικής αρχαιότητας του υπαλλήλου» σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του δικαστηρίου, που κάνει λόγο για «ανεπανόρθωτη απώλεια εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε εργοδότη και υπάλληλο.

Η Συνομοσπονδία των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) κατήγγειλε την απόφαση ως «επίθεση με κανόνια εναντίον σπουργιτιών».

Η ταμίας, η οποία εργάζεται εδώ και 31 χρόνια για την ίδια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που τελούσε υπό την ιδιοκτησία του κράτους επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αγοράστηκε από την επιχείρηση Kaiser μετά την επανένωση, δηλώνει ότι η συμμετοχή της στις απεργίες έπαιξε ρόλο στην απόλυσή της.

Advertisements