* Αργεντινή Σοκολάτες από την αυτοδιαχείριση των εργατών

Posted on Μαρτίου 6, 2009 από

0Στις 5 Γενάρη, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν στη δουλειά τους, βρήκαν ένα σημείωμα στην πόρτα του εργοστασίου που έλεγε: «Σας γνωρίζουμε ότι για λόγους αυστηρά οικονομικούς δεν στάθηκε δυνατόν να καλύψουμε τις πληρωμές σας για τις υπηρεσίες σας, για τον ίδιο λόγο το εργοστάσιο κλείνει. Συνεπώς ζητάμε από τους εργαζόμενους να μην έρχονται πια στο εργοστάσιο μέχρι να ξαναρχίσουμε να το λειτουργούμε» με υπογραφή της προέδρου της εταιρίας.

Με αυτόν τον ξεδιάντροπο τρόπο η εταιρία ανακοίνωσε την απόλυση των εργαζόμενων στους οποίους χρωστούσαν πληρωμές 10 μηνών. Αλλά εκείνη τη μέρα οι εργάτες δεν γύρισαν στα σπίτια τους, έμειναν εκεί φτιάχνοντας μια μόνιμη συνέλευση και κατέλαβαν το εργοστάσιο με σκοπό να το επαναλειτουργήσουν με βάση την αυτοδιαχείριση των εργατών.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν αυτόν τον αγώνα και έρχονται σε επαφή με συλλογικότητες δίνοντας ένα αληθινό μάθημα τόσο την καθεστωτική αριστερά όσο και στον συνδικαλισμό που κοιτάνε από μακριά.

Υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες αυτή η προσπάθεια να συμπληρωθεί μαζί με άλλες παρόμοιες εμπειρίες εργατικής αυτοδιαχείρισης και κατηλειμμένα εργοστάσια από τις εργαζόμενες και εργαζόμενους, όπως ακριβώς έγινε με το εργοστάσιο κεραμικών Zanon. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Arrufat τα μηχανήματα είναι άθικτα και το μόνο που χρειάζεται είναι να επανασυνδεθεί το ρεύμα που είχε κόψει η επιχείρηση ηλεκτρισμού αφού οι ιδιοκτήτες δεν το είχαν πληρώσει.

Η είδηση από το A las barricadas