Εξέγερση στην Παγανή

Posted on Σεπτεμβρίου 29, 2009 από

0


ν. Εξέγερση στην Παγανή

Το μεσημέρι της 22-9 οι μετανάστες έσπασαν τις πόρτες από τρεις θαλάμους και τα κάγκελα από τον δεύτερο όροφο και βγήκαν στην αυλή της φυλακής, κατακτώντας τουλάχιστον έτσι τον αξιοπρεπή προαυλισμό που τους αρνούνται. Έκαψαν κάποια στρώματα και ρούχα και φώναζαν συνθήματα για 5 περίπου ώρες.

Όπως μας είπαν κάποιοι, δεν ήταν στις προθέσεις τους να δραπετεύσουν, μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν αυτό, θέλουν «απλώς» να βγουν απ’ τη φυλακή της Παγανής, με το χαρτί της διοικητικής απέλασης, και να συνεχίσουν.

Η άποψή τους για την ελλάδα, την ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους έχει κλονιστεί ισχυρά. «Αν ήξερα ότι θα συμβεί αυτό δεν θα ξεκινούσα καν» μας είπε ένας. «Έχω πετάξει πολλά χρόνια δουλειάς μέσα σ’ αυτή τη φυλακή», ένας άλλος.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, έφτασε ένα ακόμα λεωφορείο με 40 περίπου μετανάστες, οι οποίοι περίμεναν σε αυτό όλες αυτές τις ώρες, παίρνοντας ως πρώτη εικόνα από τη φυλακή τους την εικόνα της εξέγερσης. Στη μεταφορά τους συμμετείχαν και δύο άντρες της Frontex, η οποία έχει σταματήσει τις περιπολίες της στη θάλασσα και επικεντρώνεται σε ελέγχους χαρτιών στο λιμάνι.

Οι ανήλικοι, που αρνήθηκαν αρχικά να γυρίσουν στα κελιά τους, πήραν την υπόσχεση του νομάρχη, που έφτασε εκεί μετά από 3 ώρες, πως θα απελευθερωθούν μέχρι την Παρασκευή 25/9 όπως και ότι θα τους δοθούν εισιτήρια για το καράβι. Ήταν εξαιρετικά δύσπιστοι για τις υποσχέσεις αυτές, τις οποίες κι έχουν ξανακούσει. Ο νομάρχης «δεσμεύτηκε», επίσης, πως θα ξανανοίξει τις παλιές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ (που είχαν λειτουργήσει για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του NoBorder ως χώρος υποδοχής, με ανοιχτές πόρτες και χωρίς μπάτσους) για να πηγαίνουν κατευθείαν εκεί οι οικογένειες, να καταγράφονται και να φεύγουν. Το ΠΙΚΠΑ έχει δυνατότητα φιλοξενίας, εν όψει χειμώνα, 40 περίπου ατόμων.

Οι μετανάστες αποφάσισαν μόνοι τους να γυρίσουν στα κελιά τους, στα οποία ταχύτατα άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης από συνεργεία ηλεκτροσυγκολλητών. Είπαν, ειδικά οι ανήλικοι, πως αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν

Advertisements