Η «βιώσιμη ανάπτυξη» κόβει δέντρα, η πράσινη ανάπτυξη κόβει κορδέλες

Posted on Οκτώβριος 10, 2009 από

0


Η εγκληματική επέλαση του ιδεολογήματος της ανάπτυξης στην περιοχή όπου βρισκόταν έως πρόσφατα ο πευκώνας των Αγίων Αναργύρων συνεχίζεται αργά και σταθερά. Εδώ, οι καταδρομείς των κατασκευαστικών εταιριών δε χρειάζονται τα φώτα της δημοσιότητας για να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Η «νομιμότητα» των συμβάσεων με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και τα χρονοδιογράμματα που τρέχουν παρέχουν κάθε πολιτική (συγ)κάλυψη στην επιδρομή των μηχανημάτων της ανάπτυξης στην περιοχή. Και στο όνομα αυτής της «νομιμότητας» είναι που μπορούν να σφυρίζουν τα αλυσοπρίονα των εργολάβων και να ισοπεδώνουν το άλσος της γειτονιάς. Όσο για τον απολογισμό…  800 περίπου κομμένα δέντρα από τον πευκώνα, αποψίλωση της φυσικής βλάστησης σε όλη την έκταση από τις «Τρεις Γέφυρες» έως τον πρώην –πλέον- πευκώνα, καταστροφή της φυσικής γης και των δέντρων που βρίσκονται παράπλευρα των γραμμών του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους, τσιμεντοποίηση όλων των προαναφερόμενων εκτάσεων…
Πρόκειται για έργα τα οποία ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2006 στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και τα οποία σχετίζονται με τον ευρύτερο προγραμματισμό έργων για την συνολική αναδιαμόρφωση του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης που προτάσσουν οι επιταγές της ανάπτυξης.
Και ήταν που όλα αυτά τα χρόνια, η φρικαλέα ωμή βία της ανάπτυξης έπρεπε να αποκτήσει χαμηλό προφίλ και να παρουσιαστεί σαν κοινωνική αναγκαιότητα. Για αυτό και η σιγή απέναντι στις ερπύστριες των εκσκαφέων, για αυτό και η κοινωνική συναίνεση απέναντι στο μύθο της «βιώσιμης ανάπτυξης», για αυτό και τα βουλωμένα στόματα όσων εξαγοράστηκαν με τα «αντισταθμίσματα» του έργου. Μόνο που στο όνομα αυτής της «βιώσιμης ανάπτυξης», μια καραμέλα που μασήσανε όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς (από τους δημάρχους έως τους τοπικούς παράγοντες της αριστεράς), η γειτονιά δεν έχασε απλά και μόνο το δέντρο, έχασε και το δάσος ολόκληρο.
Ο νέος σταθμός του προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους -είμαστε σίγουροι- πως φέρνει χαμόγελα σε όσους προσδοκούν την εμπορική εκμετάλλευση της τριγύρω περιοχής σε βάρος των μη προνομιούχων, σε όσους προσδοκούν την επέκταση των συνθηκών κοινωνικού ελέγχου στις γειτονιές, σε όσους οραματίζονται να αφαιρέσουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου και χρόνου από τις συνοικίες.
Φέρνει χαμόγελα σε όσους βάζουν τα γιορτινά τους για να κόψουν τις κορδέλες της «πράσινης ανάπτυξης» στην περιοχή και να συνεχίσουν… οργανώνοντας τις νέες  καταδρομικές τους επιθέσεις στη φύση και τους ελεύθερους χώρους με τα κυνικά προσχήματα των εποχών.

Πάμε μαζί, όλοι μαζί, να τους κόψουμε τα χαμόγελα, να τους κόψουμε και τις ορέξεις.

Για περισσότερες φωτογραφίες των έργων κάντε κλικ εδώ.

Advertisements