Ιράν: Πολύνεκρη επίθεση εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης

Posted on Οκτώβριος 18, 2009 από

0


iran swedenΠρόκειται για την σημαντικότερη επίθεση των τελευταίων ετών εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης. Σουνιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και 28 τραυματίστηκαν, επικαλούμενη το συμβούλιο κρατικής ασφαλείας του Ιράν.

«Σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση, ο στρατηγός Νουρ Αλι Σουσταρί, αναπληρωτής διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζαντέχ, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης για την πόλη Ιρανσχάχρ (νοτιοανατολικά)και ο διοικητής Αμιρ αλ Μομενίν σκοτώθηκαν», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, επιβεβαίωσε τον θάνατό τους σε ομιλία του στο κοινοβούλιο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η τηλεόραση ανέφερε επίσης ότι δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙRNA «ένας άνδρας που μετέφερε εκρηκτικά τα πυροδότησε σε συνάντηση ηγετικών στελεχών φυλών» με διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, σε ένα χωριό στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η επίθεση έγινε στις 8 το πρωί τοπική ώρα στο χωριό Πισίν, στα σύνορα με το Πακιστάν. «Στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν και αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη στη περιοχή με βάση το οικονομικό σχέδιο», είπε ο Λαριτζανί, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Οργάνωση σουνιτών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως μία οργάνωση σουνιτών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης στα νοτιοανατολικά της χώρας. «Η τρομοκρατική οργάνωση του Ρίτζι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση», μετέδωσε, αναφερόμενη στον Αμπντολμαλέκ Ρίτζι, ηγέτη της Τζουντόλαχ (Στρατιώτες του Θεού).

Νωρίτερα, είχε επικαλεστεί πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στην «τρομοκρατική» επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

«Κάποιες ενημερωμένες πηγές είπαν πως η βρετανική κυβέρνηση ενεπλάκη άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση, οργανώνοντας, παρέχοντας εξοπλισμό και προσλαμβάνοντας επαγγελματίες τρομοκράτες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Η τηλεόραση ανέφερε πως οι αναλυτές πιστεύουν πως σκοπός της επίθεσης ήταν να «ανακατευθύνει» τμήμα των προβλημάτων της Δύσης στο Αφγανιστάν πέρα από τα σύνορα, προς το Ιράν.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας και αντ’ αυτού εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν στο Ιράν και τη θλιβερή απώλεια ζωών που προκάλεσε. Η τρομοκρατία είναι αποτρόπαιη όπου και αν συμβαίνει. Η συμπόνοια μας ανήκει σε εκείνους που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και στις οικογένειές τους», σημείωσε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απέδωσαν την ευθύνη για την επίθεση σε «ξένα στοιχεία» που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τεχεράνη κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζει την Τζουντόλαχ προκειμένου να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή, όμως η Ουάσιγκτον το αρνείται.

Επικαλούμενος τις αρχές και ειδικούς, ένας παρουσιαστής του αγγλόφωνου Press TV είπε πως «ο δάκτυλος των κατηγοριών κατευθύνεται απευθείας στην οργάνωση Τζουντόλαχ», αναφερόμενος στους σουνίτες αντάρτες του Μπαλουχιστάν, οι οποίοι φέρονται ως υπεύθυνοι για προηγούμενες επιθέσεις στην περιοχή.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση IRIB μετέδωσε πως η επίθεση εξαπολύθηκε το πρωί στην είσοδο αίθουσας διασκέψεων στην πόλη Σαρμπάζ στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν. Η επαρχία είναι θέατρο συχνών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας, σουνίτες αντάρτες και λαθρέμπορους ναρκωτικών. Πρόκειται για την σημαντικότερη επίθεση των τελευταίων ετών εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

από indy.gr

Advertisements