Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Posted on Οκτώβριος 20, 2010 από

0


Μεγάλο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σάρωσε ολόκληρη την Γαλλία τις προηγούμενες εβδομάδες με αφορμή  το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι οι κινητοποιήσεις πήραν χαρακτηριστικά εξέγερσης αφού στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν , οι φοιτητές με καταλήψεις πανεπιστημίων , συμμετοχή και συγκρούσεις στον δρόμο. Ο Σαρκοζί με δηλώσεις του είπε πως δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω και η κυβέρνηση του θα περάσει την μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αν και αρχικά η μαζικότητα τους ξεπερνούσε κάθε προσδοκία , σταδιακά άρχισαν να χάνουν την δυναμική τους. Αυτό για ακόμα μια φορά μας βάζει ερωτήματα για τον ρόλο των συνδικάτων , του συνδικαλισμού άλλα και συνολικά του εργατικού κινήματος. Μπορεί σήμερα το εργατικό κίνημα να ανασυσταθεί μέσα από τα συνδικάτα και τις παραδοσιακές μορφές οργάνωσης του; Πιο είναι το νέο πεδίο κοινωνικών συμμαχιών που πρέπει να οικοδομηθεί;

Πιστεύω πως όλα αυτά τα ερωτήματα είναι επίκαιρα και στην Ελλάδα , ειδικά σήμερα που βιώνουμε την έλλειψη κάθε αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα της κυριαρχίας. Η ιστορική ήττα της παραδοσιακής αριστεράς και των οπαδών του νεο-κενσυανισμού μας υπενθυμίζει πως ο εργατισμός και οι ρεφορμιστικές διεκδικήσεις είναι μια πολιτική χρεοκοπημένη. Ζητούμενο περισσότερο από ποτέ  η ανασύσταση του ανταγωνιστικού επαναστατικού κινήματος.

text by cyberpunk

Advertisements