Δελτίο τύπου ΕΠΣΕ σχετικά με την δίκη της Αντιναζιστικής πρωτοβουλίας

Posted on Νοέμβριος 7, 2010 από

0


 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

19 Σεπτεμβρίου 2010

 

Δίκες Αντιναζί – ΕΠΣΕ – ΚΙΣ (22/9/10 & 24/1/11): Πλεύρης μηνυτής – Γεωργιάδης μάρτυρας

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνει πως στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 και στις 24 Ιανουαρίου 2011 δικάζονται τα στελέχη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, του ΕΠΣΕ και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) που υπήρξαν μηνυτές ή/και πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες του Κώστα Πλεύρη για αντισημιτισμό που κατέληξαν σε «επονείδιστη» (κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο) απαλλακτική απόφαση.

 

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, δικάζονται τα στελέχη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας (ΑΠ) Άννα Στάη, Ρένα Κούτελου και Λάμπης Κατσιάπης, για διασπορά ψευδών ειδήσεων δια του τύπου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Ψευδείς ειδήσεις κατά το κατηγορητήριο είναι η υποστήριξη του Κ. Πλεύρη από αντισημίτες εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που συνιστούν «φασιστικό δίκτυο» στη δικαιοσύνη. Τους κατηγορούμενους θα υπερασπιστεί ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης και στους μάρτυρες υπεράσπισης θα είναι ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας που θα υπερασπιστεί τους φερόμενους ως θιγόμενους λειτουργούς της δικαιοσύνης είναι ο Κώστας Πλεύρης από μηνυτήρια αναφορά του οποίου ξεκίνησε η υπόθεση.

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2011, ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, δικάζονται τα στελέχη του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτης Δημητράς και του ΚΙΣ Βενιανμίν Αλμπάλα, Λέων Γαβριηλίδης, Μωϋσής Κωνσταντίνης και Αβράαμ Ρεϊτάν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Πλεύρη μετά από έγκληση του τελευταίου. Ψευδή και συκοφαντικά κατά το κατηγορητήριο είναι όλα όσα περιέχονται στις καταθέσεις ή δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής των κατηγορουμένων (τα οποία οδήγησαν στην πρωτόδικη καταδίκη του Κ. Πλεύρη). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεωρούνται ψευδή και συκοφαντικά ότι ο συγγραφέας εκδήλωνε στο βιβλίο του την επιθυμία του να μην υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη ή την ολική εξαφάνισή τους, ότι έβριζε και προσέβαλε το σύνολο των Εβραίων, ότι εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις στα κείμενά του, ότι προέτρεπε σε πράξεις βίας κατά των Εβραίων, ενώ αληθές θεωρείται πως στρεφόταν κατά των Εβραιοσιωνιστών και δεν προέτρεπε σε πράξεις βίας. Μάρτυρες κατηγορίας θα είναι ο Κώστας Πλεύρης, ο (βουλευτής του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και συνεκδότης του βιβλίου του Κ. Πλεύρη) Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι ακροδεξιοί εκδότες Ιωάννης Σχοινάς και Χρήστος Κοσσιώρης.

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3695