Κρίση και «επανάσταση» στην Ελλάδα

Posted on Ιουνίου 26, 2011 από

0


πηγή: http://www.principiadialectica.co.uk/blog/?p=2715
Συγγραφέας: Phil O’Sophia, Λονδίνο, 25 Ιουνίου 2011.
μετάφραση: arnetiko.blogspot.com

Πριν από λίγες μέρες στο Newsnight (σ.τ.μ εκπομπή του BBC)  μια ελληνίδα κομμουνίστρια βουλευτής, κάποια Λίνια Κανέλλη ασκούσε κριτική στον βομβαρδισμό της Τρίπολης από τους Συμμάχους οι οποίοι προσπαθούν να ξεφορτωθούν τον τύρανο Καντάφι. Αυτή η παρέμβαση της Κανέλλη μας δίνει μια γεύση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Αθήνα. Ο όχλος έξω από τη βουλή φαίνεται να εξακολουθεί να παράγει το φετίχ των «κλεφτών τραπεζιτών και πολιτικών», σαν τα πράγματα να ήταν ετσι απλά. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ορθο-μαρξισμός, δηλαδη μια παλιά ταξική ανάλυση είναι ακόμα νόμισμα στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι απολύτως περίπλοκη. Αυτό το πλέγμα δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Το πρόσφατο βιβλίο που εκδόθηκε απο τις εκδόσεις AK Press και κατέλαβε το Λονδίνο (ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 😉 απλά μας υπενθυμίζει ότι οι παλιές ιδέες καταλαμβάνουν ακόμα τα μυαλά των ανθρώπων. Το καλύτερο αρθρο σ’ αυτό το βιβλίο με τίτλο Κρίση και Επανασταση στην Ελλάδα είναι γεμάτο από αναφορές στους Agamben, Badiou, Bourdieu, ολα αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσουν μια νέα ανάλυση να αναδυθεί. Το καλύτερο άρθρο υπογράφεται από κάποιον Alex Trocchi. Φαίνεται ότι κάποιοι φετιχοποιούν αυτό το όνομα. Ο Alex T πέθανε το 1984. Στην πραγματικότητα τον γνωρίζαμε, αλλά ήταν δύσκολο να τον συναντήσουμε καθώς η ζωή του ήταν χαοτική, όπως και οι σκέψεις του.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Αθήνα. Και ξάφνου η επιστροφή στην δραχμή, πράγμα που επίσης πολλοί φετιχοποιούν. Μπορείς να ακούσεις τους νεο-ναζί γαϊδάρους της Χριστής Aυγής να θέλουν μια επιστροφή σ’ αυτό το νόμισμα. Αλλά δεν είναι μόνοι τους..Από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά πολλοί Έλληνες είναι ενωμένοι σ’ αυτό τον σκοπό. Μας θυμίζει τότε που όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ της Αθήνας ενάντια στον βομβαρδισμό της Σερβίας, εκεί είχαμε την δικέφαλη βυζαντινή σημαία, τις κόκκινες σημαίες των μαοϊκών και όλες τις άλλες κόκκινες σημαίες (ΚΚ, Τροτσ), ακόμα και οι αναρχικοί ήταν εκεί, σε μια ιερή ένωση ενάντια στο ΝΑΤΟ. Μας δείχνει ότι η ελληνική πολιτική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει βρει τον μπελά του. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ηρεμήσει, ν’ αφήσει την υστερία και να αγκαλιάσει τη φιλοσοφία. Η χρεοκοπία θα φέρει περισσότερη μιζέρια στην Ελλάδα, όχι ευημερία..Θα επηρρεάσει επίσης κι άλλες χώρες.

ΥΓ
Κανείς από τους συγγραφείς που αναφέραμε νωρίτερα στο Κρίση και Επανάσταση στην Ελλάδα δεν αναφέρει αυτό που έγινε στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγα χρόνια πριν. Η αστυνoμία άφησε τους εμπόρους ναρκωτικών να καταλάβουν αυτή την πλατεία της Αθήνας, όπου μπορούσε να βρει κανείς καθημερινώς τουλάχιστον 2.000 ή περισσότερους ανθρώπους, να συναντιούνται, να συζητούν, ν’ ανταλλάσουν ιδέες. Είναι ακόμα ένα καλό μέρος για να πάει κανείς αλλά δεν είναι αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η βρώμικη αθηναϊκή αστυνoμια φρόντισε ώστε η περιοχή να ακρωτηριαστεί

Advertisements