Χιλή απεργία: Συγκρούσεις στην αντικυβερνητική διαδήλωση

Posted on Αύγουστος 29, 2011 από

0


Οι Ενώσεις είπαν ότι 400.000 διαδήλωσαν στο Σαντιάγο – αστυνομία θέσει το πλήθος σε 50.000

Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί έχουν βγει στους δρόμους για τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της γενικής απεργίας στην πρόσκληση για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μέλη των συνδικάτων,φοιτητές,μαθητές,δημόσιοι και κυβερνητικοί υπάλληλοι και κόμματα της κεντρο-αριστεράς αντιπολήτευσεις ήταν μεταξύ αυτών που διαδήλωσαν τις δύο μέρες της 48ωρης γενικής απεργίας.

Η κυβέρνηση δήλωσε συμμετοχή στην απεργία ήταν χαμηλή.

Η ημέρα έκλεισε με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ορισμένων νεαρών και της αστυνομίας, και ένα εφηβικό αγόρι πυροβολήθηκε στο Σαντιάγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Το αγόρι, που προσδιορίζεται από τα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης της Χιλής, ότι είναι ο 16χρονος Manuel Gutierrez Reinoso, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στήθος αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι αρχικές εκθέσεις είχαν πει ότι ήταν 14. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν ήταν σαφείς και η αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η βολή είχε απολυθεί από αστυνομικό.

Η βία, την Πέμπτη το βράδυ ήταν μια επανάληψη της προηγούμενης ημέρας. Οι πορείες άρχισαν ειρηνικά, αλλά στη συνέχεια επισκιάστηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ  νεαρών και ΜΑΤ,οι οποίοι ήταν  οπλισμένοι με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις μετά το τέλος των συγκρούσεων.Δεκάδες διαδηλωτές και μπάτσοι έχουν τραυματιστεί,δύο εξ αυτών αξιοματικοί οι οποίοι έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς.

Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από τους μαθητές απαιτώντας δωρεάν παιδεία, αλλά έχουν εξελιχθεί σε ένα γενικότερο κίνημα απαιτητικό ως προς συνταγματική μεταρρύθμιση, βελτίωση της παροχής συντάξεων, νέα εργατική νομοθεσία και την εταιρική αύξηση των φόρων για να πληρώσουν(οι εταιρίες) για την εκπαίδευση και την υγεία.

Η Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε ότι  600.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των 400.000 στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο.Ανέφερε,επίσης, ότι το 80% των μελών της είχαν λάβει μέρος στη διακοπή.

Αλλά αστυνομία θέτει των αριθμό των  διαδηλωτών στο Σαντιάγο στις 50.000, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε μόνο το 10% των εργαζομένων συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία

πηγή non grata

Advertisements