Ahmadinejad ο ‘νέος Χίτλερ’ – Ισραήλ το ίδιο θύμα;

Posted on Δεκέμβριος 1, 2011 από

0


AL ARABIYA 13.11.2011
Του EMAN EL-SHENAWI*

Έμοιαζε με θεατρικό έργο, με μερικούς γελοίους χαρακτήρες για να σπάει η συνήθης διπλωματική ευπρέπεια.

Τα Αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks τον Νοέμβριο του 2010 έμοιαζαν με παρωδία των αρχαίων κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με λίγους τροποποιημένους πρωταγωνιστικούς ρόλους που συμπλήρωναν την κωμωδία. Ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad ήταν ο “Χίτλερ”, ο Vladimir Putin της Ρωσίας ήταν το «Alpha male (απόλυτο αρσενικό)», ο Nicolas Sarkozy της Γαλλίας χαρακτηριζόταν ως ένας “γυμνός αυτοκράτορας”, χαρακτηρισμοί που φέρεται να έδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ήρθαν στο φως με τη δημοσίευση των εγγράφων.

Ένα χρόνο αργότερα, ένα απ’ αυτά τα ονόματα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με καταστροφικές προεκτάσεις: ο Ahmadinejad ως Χίτλερ. Η εκδοχή πηγάζει από φλυαρίες της Ισραηλινής κυβέρνησης καθώς η χώρα παλεύει με την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν και τον τρόπο «αντιμετώπισής του». Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα παρέθεσε καταδικαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν διεξάγει έρευνες που ευελπιστεί ότι θα οδηγήσουν σ’ ένα ατομικό όπλο. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να σπρώξει το Ισραήλ σε στρατιωτική δράση εναντίον των ayatollahs. Όσο κι αν ο Ahmadinejad προβάλει το πυρηνικό του πρόγραμμα ως “ειρηνικό”, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ φοβάται μια τέτοια απειλή. Εξ ου και ο τίτλος του Χίτλερ.

Ίσως όμως ο Ahmadinejad να μην είναι ο Χίτλερ του Ισραήλ αλλά, πιο συγκεκριμένα, ο Χίτλερ του Netanyahu. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αρθρογράφο Nahum Barnea ο οποίος έδωσε την άποψή του γι’ αυτό που θα μπορούσε να σκέφτεται ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός: «Ο Ahmadinejad είναι ο Χίτλερ. Αν δεν εμποδιστεί έγκαιρα, θα υπάρξει ένα ακόμη Ολοκαύτωμα». Υπάρχουν εκείνοι που περιγράφουν ως εμμονή τη στάση του Netanyahu στο συγκεκριμένο θέμα: Όλη του τη ζωή ονειρευόταν να γίνει ο Churchill. Το Ιράν του δίνει την ευκαιρία.

Και αυτή η αίσθηση δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ίσως ο Netanyahu να επιθυμεί όντως να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που μπόρεσε ν’ αποκρούσει ολοκληρωτικά τον κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη του Εβραϊκού κράτους όπως ακριβώς ο Churchill μπόρεσε να εξαλείψει τους Ναζί οι οποίοι απειλούσαν τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Barnea, ο Netanyahu ίσως ζει αυτό το σενάριο, απορροφημένος από τους παραλληλισμούς – πραγματικούς ή φανταστικούς – με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δυνατόν όμως να έκανε το Ιράν με την πυρηνική του ενέργεια αυτό που είχαν κάνει οι Ναζί; Θα το πλησίαζε έστω; Αμφιβάλλω. Οι προφανείς διαφορές είναι ξεκάθαρες και ο Ahmadinejad δεν θα γίνει ποτέ ένας Χίτλερ.

Για το Ισραήλ όμως, ο υπέρτατος φόβος που πηγάζει από το Ιράν είναι η εμπλοκή του στα σενάρια αντεκδίκησης μεταξύ Ισραηλινών και Ισλαμιστικών ομάδων. Διάδοση των πυρηνικών όπλων για να ενισχυθούν ομάδες όπως η Hezbollah ή η Hamas ή άλλοι αχρείοι εταίροι. Το Ιράν θα μπορούσε να τους υποστηρίξει ώστε να μην είναι πλέον οι αδύναμοι κομιστές πυραύλων Qassam που ήταν κάποτε.

Αξίζει όμως αυτό το σενάριο την αναβίωση μιας ζοφερής Εβραϊκής ιστορίας με την αναφορά του Χίτλερ; Μόλις πριν από πέντε χρόνια ο Netanyahu είχε δηλώσει για το Ιρανικό πυρηνικό ζήτημα: “Το έτος είναι το 1938 και το Ιράν είναι η Γερμανία”.

Σύμφωνα μ’ έναν στρατιωτικό αναλυτή, “οι άνθρωποι εκτός Ισραήλ δεν καταλαβαίνουν πόσο βαθιές είναι οι μνήμες του Ολοκαυτώματος και πως επηρεάζουν τη μελλοντική χάραξη πολιτικών”.

“Στην τελική, αυτή η πολιτική του ‘ποτέ ξανά’ θα υπαγορεύσει τη συμπεριφορά του Ισραήλ όταν φτάσει η πληροφορία ότι το Ιράν είναι κοντά στην απόκτηση μιας βόμβας”, δήλωσε στην Telegraph ο Ronen Bergman, κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής για την Ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot.

Αν ο Ahmadinejad αποδειχθεί πράγματι ο Χίτλερ, τότε ο Netanyahu έχει την ευκαιρία να γίνει ο μετά το Ολοκαύτωμα προστάτης και ήρωας του Ισραήλ. Όμως, η Μέση Ανατολή παραμένει με τη θηλιά στο λαιμό. Αν το Ισραήλ επιτεθεί, το Ιράν μπορεί να ισχυριστεί ότι χρειάζεται μια πυρηνική βόμβα για να προστατευθεί από μελλοντικές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ρόλοι του Χίτλερ και του Churchill παραμονεύουν στις σκιές περιμένοντας κάποιον να τους υποδυθεί.

*Ο Eman El-shenawi είναι δημοσιογράφος στο Αγγλόφωνο Al Arabiya.

Advertisements